Skikke og traditioner i grænselandet

Mad og drikke: De berømte sønderjyske skinker og pølser har deres oprindelse i den tyske slagtetradition.

Til en af bondekonens største bedrifter hørte det Sønderjyske Kaffebord, en tradition, der i dag nærmest er forsvundet: Et kaffebord med et utal af bagværk.

Det frisiske islæt kan spores i gamle klassiske retter som ”pærer, bønner og røget skinke”.

 

Traditionelle fester: Ringridningen har på begge sider af grænsen en lang tradition, men kun i Sønderjylland bliver Ringriderfesterne fejret med store hesteoptog og folkefester.

De to nationale mindretal afholder hver deres årsmøder, hvor de understreger deres samhørighed med nabolandet og loyalitet over for værtslandet.

På Rømø findes den frisiske tradition med bål og båltaler på Pers Awten, den 21. februar, som også kendes syd for grænsen. 

 

Flagskikke: I Tyskland hejses sjældent flag på private ejendomme - hverken det tyske, danske, slesvig-holstenske eller frisiske. I Danmark er det en udbredt tradition at hejse Dannebrog på privat grund, men det er forbudt at hejse flag fra andre nationaliteter.

 

Kilde: Inge Adriansen, Museet på Sønderborg Slot: tekster til projektet Grænseruten




WebMaster · Redaktion · Copyright © 2004 GrænseRuten