Maleren Emil Nolde

Maleren Emil Nolde kaldte engang Rosenkranz med sine ”små huse på række som perler på en snor” (=læs: rosenkrans) den ”smukkeste landsby i vores Frisland”.

 

Nolde blev født i 1867 i landsbyen Nolde, tæt ved Tønder, og tog selv senere navnet til sig som efternavn. Fra 1927 til 1937 fik han bygget hus og atelier efter egne tegninger på værftet i Seebüll, der kun ligger få hundrede meter syd for Rosenkranz. Den særprægede kompakte bygning med de rød violette klinker er omgivet af en prægtig blomsterhave og hæver sig mægtigt fra det lavtliggende og flade marsklandskab. Her levede og arbejdede Nolde indtil sin død i 1956.

 

Hans tidligere hjem bliver i dag brugt som Nolde Museum, og den oprindelige atmosfære er stadig bevaret. Når man går igennem billedudstillingen og rummene, opfatter man det mere som et besøg i et atelier end på et museum. Udstillingen med malerier, akvareller, de grafiske arbejder og kunsthåndværker skifter hvert år og giver den besøgende et overblik over Noldes kunstneriske formåen, der var medvirkende til, at han i det 20. århundrede var en af de mest fremtrædende ekspressionister indenfor kunsten.

 

Kilde: Stiftung Ada und Emil Nolde
WebMaster · Redaktion · Copyright © 2004 GrænseRuten